Hollandse Kids

Castellum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd Graaf Junior! op Castellum Hoge Woerd
Javascript is required to view this map.

Contactgegevens:

Adres: Burgemeester Middelweerdbaan 1
Postcode & plaats: 3453 HR De Meern
Website: Castellum Hoge Woerd
Rubrieken: Buiten, Dieren, Feestje
Uw waardering:
Gemiddeld: 4 (1 stem)

Archeologie & Dierenweide

Castellum Hoge Woerd ligt centraal in Leidsche Rijn en is een Romeins historisch themapark in wording. Het is een plek die uit zijn voegen barst van de ontdekkingen en opgravingen. Er worden activiteiten rondom cultuur, archeologie en natuur georganiseerd. Het plan is het Romeinse Castellum, een complete militaire nederzetting, opnieuw op te bouwen. 

Vanaf 13 mei 2012 is er ook een dierenweide bij Castellum Hoge Woerd. 

Woensdagmiddag activiteiten i.s.m. NMC

In de boomgaard van Castellum Hoge Woerd, bij rotonde 't Zand in Leidsche Rijn, ligt de knalblauwe 'Parasite' van NMC. De NMC-Parasite is de voorloper van de multifunctionele voorziening die uiteindelijk op De Hoge Woerd gebouwd gaat worden. Van april t/m november is er elke woensdagmiddag een natuuractiviteit voor kinderen van 6-12 jaar.

In december, januari en februari zijn er geen woensdagmiddag-activiteiten.

Castellum Hoge Woerd organiseert ook tal van activiteiten voor jonge speurneuzen en archeologen. En voor de echte speurneuzen onder ons van 9 tot 13 jaar, heeft Castellum Hoge Woerd twee clubs opgericht: Graaf Junior! en het HIP-team.

 

Graaf Junior!

De club voor jonge archeologen bij Castellum Hoge Woerd! 

Eens per maand op woensdagmiddag van 14.00-15.30 komen de jonge archeologen bij elkaar in het oranje gebouwtje bij Castellum Hoge Woerd. Zij zijn lid van de archeologieclub Graaf Junior! Elke keer dat zij bij elkaar komen wordt er een thema uit de waanzinnige wereld van de archeologie behandeld, meestal is daarbij een specialist aanwezig die uitleg geeft en vragen beantwoordt. Daarna gaan de jonge onderzoekers zelf aan de slag.

Zo krijgen zij onder andere bezoek van de gemeentearcheologen van Leidsche Rijn, gaan zij zelf aan het werk als een echte archeoloog, onderzoeken zij vondsten, bekijken oude munten, dateren aardewerk, werken met de metaaldetector en onderzoeken echte botten van dieren. Als het enigszins mogelijk is wordt er een bezoek aan een ‘echte’ opgraving gebracht. Graven, meten, intekenen en beschrijven van vondsten hoort natuurlijk ook bij de vaardigheden van een archeoloog.

HIP-team bij Castellum Hoge Woerd

Het HIP-team bezoekt Historisch Interessante Plekken in de wijken Vleuten-De Meern-Haarzuilens en Leidsche Rijn. Eens per maand op woensdagmiddag gaan zij op pad om de geschiedenis van deze regio te verkennen. Elke bijeenkomst van het HIP-team start in het oranje gebouwtje van Archeologie bij Castellum Hoge Woerd in De Meern. Ieder HIP-teamlid wisselt gedurende het seizoen van rol, bijvoorbeeld fotograaf, interviewer, onderzoeker, onderzoeksassistent, verzamelaar of verslaggever.

Na een korte introductie gaan ze op de fiets of met de auto naar een Historisch Interessante Plek. Daar volgt een inleiding over het onderwerp door een deskundige ter plekke. Hij of zij geeft een rondleiding en vertelt kort iets over de plek waar we zijn. Met een tas met attributen en een envelop met opdrachten gaan de Hippers op onderzoek uit.

Aan het eind van ieder bezoek geven de Hippers op een plattegrond van de wijk aan of de bezochte plek Historisch Interessant genoemd kan worden. Om dit te beoordelen gebruiken zij een lijst met een aantal vooraf vastgestelde criteria. Het HIP-team is een samenwerking tussen Castellum Hoge Woerd en de Historische Vereniging Vleuten/De Meern/ Haarzuilens.

Contact over Graaf Junior! of het HIP-team

Dus denk je er wel eens aan om archeoloog te worden? Vind je geschiedenis spannend en ben je nieuwsgierig of het iets voor je is, vul dan een inschrijfformulier in.

Kinderfeestje

Er zijn drie verjaardagskisten te huur: voor kinderen tussen de 5 en 7 jaar is er de speurtocht Piet Piraatappel. Ouders zetten de speurtocht uit en Piet Piraatappel wijst de kinderen met zijn oog stiekem de weg naar de schat. Onderweg moeten de jonge schatzoekers uitdagingen overwinnen. De kist "slootje prutten" bevat alle materialen om een avontuurlijke middag te organiseren langs de waterkant met schepnetten, emmers, loepjes en spelletjes. In de survivalkist zitten materialen voor zes survivalactiviteiten; van knopen leggen tot veilig een vuurtje stoken en op pad gaan met een verrekijker en een kompas.
Je kunt de kisten huren en op locatie gebruiken of mee naar huis nemen. De kisten zijn te huur voor 20 euro en een borg van 50 euro. Reserveren via nmc@utrecht.nl of (030) 286 69 69. 

 


Openingstijden

- dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur

- woensdag van 9.00 tot 17.00 uur

- donderdag van 9.00 tot 12.00 uur  


- zondag van 13.30 tot 16.00 uur


Buiten deze tijden: als het hek openstaat ben je welkom op het terrein.

Leeftijden

Vanaf:

Meer evenementen

Geen evenementen gevonden.

Er zijn nog geen reacties

© 2014 HollandseKids. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden | FAQ