Help, mijn kind moet een bril

Na maanden tegenstribbelen was de kogel eindelijk door de kerk: mijn oudste zoon – zeven jaar –  kreeg een bril. Leuk was het niet, maar toen hij het schoolbord niet meer kon lezen moest hij er wel aan geloven.

Voor een kind is een bril ontzettend wennen. Zeker in een klas waar kinderbrillen nog schaars zijn en je kind als eerste een bril draagt. Als ouder is het daarom belangrijk je kind te ondersteunen: het is immers een verandering voor het leven. In deze blog, mijn tips aan ouders voor het ondersteunen van hun kinderen die stappen in de wereld van brillen.

1 – Laat je kind kiezen

Een bril –moet- je dragen. En dat moeten alleen al maakt het voor veel kinderen vervelend. Zorg daarom dat je kinderen nog wel het gevoel hebben dat ze iets te kiezen hebben. Bijvoorbeeld over het montuur van hun bril. Schuif daarom je persoonlijke voorkeuren voor de bril van je kind aan de kant, en laat de keuze over stijl en kleur helemaal aan je kind. Zij zijn immers degene die de bril moeten gaan dragen.

2 – Maak het leuk

Zorg dat het uitkiezen van een bril een leuk proces is. Laat bijvoorbeeld je kind een modeshow doen en verschillende type brillen combineren met verschillende outfits. Op de website van veel brillenwinkels is vaak de mogelijkheid brillen online uit te testen, door het aanzetten van je webcam. Daardoor kan je comfortabel achter je scherm alle opties proberen. Dat haalt meteen de nervositeit van een kind weg.

3 – Je bent niet alleen

Het is altijd belangrijk je kind er aan te herinneren dat ze niet de enige zijn die brillen dragen. Veel van hun grootste televisie helden dragen ook een bril. Praat met je kind over anderen die brillen dragen. Niet alleen mama of papa, maar ook vrienden, of superhelden van televisie, zoals Harry Potter, Superman en de Minions.

4 – Geef ze een complimentje

Net als volwassenen vinden kinderen het leuk om te horen dat ze er goed uit zien, zeker wanneer ze iets nieuws dragen. Help je kind hun nieuwe bril met zelfvertrouwen te dragen door ze complimentjes te geven wanneer ze hun nieuwe look proberen. Kinderen vertrouwen op de mening van hun ouders.

5 – Leg uit waarom

Leg aan kinderen de voordelen uit van het dragen van een bril, en laat hen ervaren hoe veel meer en hoe veel helderder ze kunnen zien. Als ze eenmaal een bril hebben, kan je er een spelletje van maken op straat. Wat kun wel en niet zien met bril?

De eerste fase zal natuurlijk oncomfortabel zijn voor je kind, maar uiteindelijk zal een bril de gezondheid en het geluk van je kind verbeteren. Wie wil er immers niet scherp zien? Geef je kinderen de tijd om te wennen aan hun nieuwe look en moedig ze aan.

Geef een reactie